Harderwijker Shantykoor

“DE BOEKANIERS”
Introductie Deutsch Einführung English Introduction
Welkom Laatste nieuws Agenda Repertoire Bemanning Foto's en Video Links en Sponsoren Contact
Shantykoor “de Boekaniers” vindt zijn roots in Harderwijk, het al meer dan 750 jaar oude
visserij- en Hanzestadje aan de voormalige Zuiderzee in het midden van Nederland.

Eind 1994 werden door middel van een advertentie kerels gezocht voor het formeren van een Shantykoor. Een klein groepje enthousiastelingen stond aan de start in het zeezoogdieren recreatiepark het Dolfinarium in Harderwijk. Het koor koos de naam “de Boekaniers”. Het koor kent een gemiddelde sterkte van ongeveer 30 mannen en zingt Shantyliederen die hun oorsprong vonden op de grote zeilvaart en in de grote havensteden.
Dat de stemmen niet altijd even mooi waren was geen probleem, want vroeger aan boord werden de mannen ook niet uitgezocht om hun zangkwaliteiten maar om hun kracht. De zeelui werden vaak in de kroeg geronseld. Vaak werden zij er letterlijk ingeluisd! Wie er sterk uitzag was geschikt om aan boord hard te werken.

De Shantyliederen kenmerken zich als ritmische arbeidsliederen. Deze liederen werden aan boord gezongen tijdens bijvoorbeeld het gelijktijdig doorhalen van brassen, bij het ankerlichten of bij het zware eentonige werk aan de pompen. Bij dit werk was een vast ritme heel belangrijk, waardoor het makkelijker ging. Om dit ritme vast te houden werd er gebruik gemaakt van een voorzanger, Shantyman genoemd, die het tempo aangaf en de hardwerkende bemanningsleden volgden of antwoorden hem. Zo ontstonden de Shantyliederen.

Naast de werkliederen waren er ook de ballades waarin het harde leven aan boord, de willekeur van het scheepsgezag, de goede of slechte eigenschappen van het schip of de emotionele binding met de wal werden bezongen. Deze liederen ontstonden vaak tijdens de windstiltes wanneer de verveling aan boord dreigde toe te slaan. Ook werden een aantal liederen overgenomen uit het repertoire van negers die belast waren met het laden en lossen van schepen. De bemanning aan boord was vaak een samenraapsel van vele nationaliteiten. Daarom worden de teruggevonden Shantys nu ook nog in verschillende talen, zoals het Engels, Nederlands, Duits en Frans, gezongen. De Boekaniers zingen deze Shantys op zo authentiek mogelijke manier, met slechts beperkte muzikale begeleiding, net zoals vroeger aan boord.

Niet alleen tijdens het werk aan boord werden Shantys gezongen, maar ook ter ontspanning. Vaak werden traditionele muziekinstrumenten ter hand genomen zoals de accordeon, de trekzak, de mondharmonica, de bodhran, tin whistles (fluit) en viool. Ze werden echter nooit allemaal tegelijk gebruikt. Veel verschillende trekzakken hebben een eigen toonsoort, wat bij een veelzijdig koor als de Boekaniers goed tot zijn recht komt. Deze manier van spelen en zingen, met daarbij het enthousiasme van de koorleden, maakt de Boekaniers zo speciaal. Er wordt niet voor niets gezegd dat “Daar waar de Boekaniers verschijnen het chagrijn zal verdwijnen!”

Het koor heeft sinds zijn oprichting verschillende muzikaal leiders of dirigenten gehad. Allen hebben op hun wijze bijgedragen aan de kwaliteiten van de Boekaniers. Veel liederen worden nu meerstemmig, en vaak ook
vierstemmig, gezongen. Onder leiding van muzikant en muzikaal leider Wim van de Kolk, wordt wekelijks geoefend. De eerste jaren waren de Boekaniers als piraten gekleed. Later is, om de liederen meer kracht bij te zetten, gekozen voor de zeemanskleding van weleer. In al die jaren traden de Boekaniers met veel succes op in binnen- en buitenland. Enkele hoogtepunten in Nederland waren de festivals in Drachten, Wijk bij Duurstede en Katwijk. Maar daarnaast dienen de optredens tijdens Dordt in Stoom, Sail Amsterdam, de Wereldhavendagen in Rotterdam en Vlissingen maritiem hier genoemd te worden. Van de buitenlandse trips worden goede herinneringen bewaard aan de optredens in Milaan, Swansea, Esbjerg, Chicago en verschillende in Duitsland: Dinslaken, Flensburg, Lahnstein en Bremen (Vegesack en Beckedorf) en de geweldige workshop in Ierland.

In Harderwijk waren de Boekaniers regelmatig te zien tijdens Koninginnedag, de Aaltjesdagen, de Visserijdagen, de Hanzedagen en Sail Harderwijk. Daarnaast kunnen ook de woon- en zorgcentra in Harderwijk en omgeving op de inzet van de Boekaniers rekenen. Dankzij de vele optredens en de enthousiaste reacties van de toehoorders en het uitgebreide repertoire van de Boekaniers zijn er al 4 CD’s gemaakt. Deze CD’s zijn tijdens en na afloop van alle optredens te koop maar ook via deze website te beluisteren en te bestellen.
Ook enthousiast geworden?


Als je in Harderwijk of wijde omgeving woont
en het lijkt je leuk om bij dit koor te zingen of te musiceren
kom dan eens luisteren op een van onze oefenavonden
en meld je aan als zanger of muzikant.

Wij oefenen op de dinsdagavond vanaf 19.45 uur in
buurthuis “de Tweeling”, de Ruyterlaan 19 in Harderwijk.
Welkom